5 tips från säkerhetsexperten: Så skyddar du ditt företag från cyberhot

Digitaliseringen av samhället går i rasande fart. I samma takt ökar dataintrång och andra it-attacker. Här berättar cybersäkerhetsexpert Olov Alderholm om det viktigaste som företag, myndigheter och privatpersoner kan göra för att skydda sig.

Att skydda it-system och data handlar i grund och botten om att skydda hela organisationen. En attack kan betyda totalstopp i verksamheten och i värsta fall konkurs. Läckage av känslig information kan leda till dryga skadestånd.

Snabb utveckling
Men många företag och organisationer ser inte problemet förrän olyckan är ett faktum.

– Det tar i genomsnitt 250 dagar för en verksamhet att ens märka att den är hackad, säger Olov. Under tiden kan angriparna ställa till med mycket skada.

Redan på tidigt 2000-tal började han intressera sig för cybersäkerhet och startade sitt första it-företag.

– Sedan dess har snart sagt varje del av samhället digitaliserats. Utvecklingen går fort och öppnar stora möjligheter till framsteg och förbättringar. Men tyvärr är angriparna lika snabba. Varje dag sker förödande angrepp mot svenska företag och organisationer.

Kryphål i systemen
Ett av de vanligaste cyberhoten handlar om utpressning. Kriminella har hittat kryphål i datasystemen. Ofta extraherar de först känslig information och lägger sedan in skadlig kod i organisationens it-miljö. För att kunna använda systemen igen och få tillbaka sin data krävs verksamheterna på stora belopp.

– Dessa aktörer brukar vi kalla antagonister, hackare eller svarthattar. De kan vara fientliga stater som använder it som vapen eller kriminella nätverk och aktivister av olika slag. Där ute finns också en stor mängd hackers, inte sällan uttråkade tonåringar som inte riktigt förstår vilken skada de ställer till med.

Trots hot och risker behöver vi inte vara rädda, menar Olov. Det finns en rad saker som företag och privatpersoner kan göra för att skydda sig. Han nämner de fem viktigaste:

  • Se till att ha ett uppdaterat virusskydd
  • Täpp till säkerhetshål genom att uppdatera programvara till senaste version
  • Säkerhetskopiera data regelbundet
  • Använd inloggning med multifaktorsautentisering
  • Kryptera känslig information

God arbetsmarknad
I sitt företag Cyber Security Consulting hjälper Olov organisationer att analysera sin it-miljö och bygga upp en hållbar säkerhetsstruktur.

– När digitaliseringen av företag och samhällsviktiga funktioner ökar, växer också behovet av it-specialister. Arbetsmarknaden för cybersäkerhetsexperter är mer än god.

Olov ger även företagsanpassade kurser via utbildningsföretaget Learning Tree. Varje år håller han kurs för Tekints underkonsulter.

– Jag uppdaterar med det senaste och så samtalar vi kring it-säkerhet med utgångspunkt i branschspecifika frågor. Tekint är roliga att arbeta med och har en vilja att alltid leverera högsta kvalitet till sina kunder.

Dela nyheten
Relaterade nyheter